Originally built by architects Balfour and Turner as humble equestrian stabling, this stylish three bedroom maisonette is available from Wetherell for £3,950,000.

Balfour Mews was originally the site of a riding school until 1898 when architectural duo Balfour and Turner redesigned the mews as stabling for the affluent neighbouring streets of Aldford Street and South Street. Originally, horses would be stabled on the ground floor, with groomsmen sleeping in the upstairs quarters and the building’s eaves.

Architecturally Balfour Mews champions The Arts and Crafts style design, reflecting taste of Colonel Eustace Balfour and Hugh Thackeray Turner’s architectural partnership throughout the late 1890s. Colonel Balfour also worked as Chief Surveyor and Architect for the Grosvenor Estate, with his most prolific work in neighbouring Balfour Place.

The property itself is a triplex maisonette set over the building’s first, second and third floors, offering 1,442 sq. ft. of contemporary living space. A bright and spacious reception room is on the first floor, with beautiful parquet flooring, which is used throughout the home’s principal rooms. There is a modern, statement fireplace on one wall, and two traditional sash windows either side of double doors. Opening onto a private roof terrace with a living foliage wall, the reception room is flooded with natural light and offers an ideal space for entertaining guests.

Connected to the reception room is a dining room, which also benefits from a feature fireplace, leading into a sleek kitchen with bespoke fitted cabinetry. The first floor offers a guest bedroom, with fitted storage space, brightly lit by four westerly windows looking onto the stylish mews.

On the second floor is the large master bedroom, with an en-suite bathroom and a dressing room area. Also on this floor is a second guest bedroom with bespoke fitted storage, and a large guest bathroom.

The property’s third floor space can be used either as a fourth guest bedroom, or as a dressing room, with further eaves storage tucked away. Balfour Mews has been carefully designed to maximise natural light and space throughout.